Kategorie

Výběr koleček pro kontejner

Výběr koleček pro kontejner
Kompletní kolečko

Kompletní kolečko

Jednou z nejdůležitějších součástí kontejneru jsou kolečka. Povrch podlahy, zatížení vozíku a prostředí provozu, to jsou hlavní faktory, kterých je třeba si při výběru koleček všímat. Pohodlné používání a dlouhá životnost, to jsou výsledky správného přístupu k této důležité otázce.

Pojďme se nejprve podívat na to, co je třeba o základních komponentech koleček vědět.

 

Kolečko

Polyprolylenové kolečko

Polyprolylenové kolečko

K výrobě koleček se používá polyamid, kov, polyuretan, polypropylen, dřevo a guma. Horní vrstva kolečka (pneumatika) může být vyrobena z gumy a polyuretanu. Kolečko může být také monolitické (horní vrstva a samo kolečko jsou vyrobeny z jednoho materiálu).

Monolitická polypropylenová a polyamidová kola jsou odolná vůči otěru a nárazům. Snadno se pohybují na hladkých podlahách.

Polypropylenové kolo s horní vrstvou z polyuretanu

Kolečka s horní vrstvou z polyuretanu jsou odolná proti opotřebování a korozi, zajišťují lehký pohyb na hladké podlaze. Tento typ koleček se dobře hodí pro práci v provozech s litými betonovými podlahami, na dlažbu, chodník, asfalt, ale je třeba brát v úvahu, že kolečka se nepohybují pomalu.

 

Polyamidová pryžová pneumatika

Polyamidová pryžová pneumatika

Jestliže budete kontejner používat v místnosti s parketami, dlažbou, či kobercem, pak věnujte pozornost kolečkům vyrobeným z polyamidu nebo polypropylenu s gumovým nebo polyuretanovým povrchem. Takový typ koleček zajišťuje plynulý a tichý pohyb. Absolutní ticho, vysokou nosnost a nejlepší odolnost vůči opotřebování zajišťují polyamidová nebo kovová kolečka s polyuretanovým povrchem, ale je třeba vzít v úvahu cenovou kategorii takových koleček.

Elastická litá gumová pneumatika modré barvy je zhotovená ze speciální pryžové směsi a vulkanizovaná na polyamidové základně.

 

Držák

Otočný držák

Otočný držák

Celé kolečko vlastně tvoří kolo s držákem. Může být otáčivé nebo pevné. Neotáčivá kolečka jsou zafixovaná, nemohou se otáčet kolem své osy, proto přesně drží směr pohybu kontejneru. Otáčivá kola se lehce a volně otáčí kolem své osy, což přidává kontejneru na mobilitě a manévrovatelnosti. V případě potřeby mohou být na držáky nainstalovány brzdící systémy.

Plánujete používat kontejner pro přepravu textilu či prádla? Některé druhy koleček je možné doplnit o tzv.protivláknovou ochranu – speciální součástky, které se připevní na osu kolečka po obou stranách.

 

 

Kluzné ložisko

Kluzné ložisko

Ložisko

V kolečkách pro  kontejnery se používají tři speciální druhy ložisek.

Jestliže se kontejner používá zřídka a v pomalejších rychlostech, bude vhodný obyčejný a levný typ – ložisko kluzné.

 

Válečkové ložisko

Válečkové ložisko

Jestliže máte střední nároky na trvanlivost a chcete tichý chod, je možné použít válečkové (jehlové) ložisko.

Kuličkové ložisko

Kuličkové ložisko

A nakonec, jestliže předpokládáte intenzivní provoz kontejneru s velkým zatížením koleček, bude vhodné vybrat kuličkové ložisko.

Dnes se výroba kol a koleček zavádí v mnohých zemích světa. Jedny z největších závodů jsou v Polsku, Čechách, Itálii, USA a také v Číně. Každý výrobce se snaží nějakým způsobem přilákat zákazníka. Proto se poměr cena-kvalita vztahuje na každou kategorii koleček i zemi výrobce.

Naši specialisté Vám vždy pomohou zorientovat se a vybrat potřebný typ koleček pro Váš kontejner, ale poslední slovo je vždy na Vás.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 hlasy, průměrně: 4,75 z 5)
Loading...

 

Zeptejte se na produkt
×
Poslat
Zanechte zpětnou vazbu
×
Poslat